menu
×

Rakija je naše tradicionalno piće za koje se vijekovima vjeruje da ima ljekovita svojstva i da pomaže u očuvanju zdravlja ako se umjereno konzumira. Već dugo je prisutna na svim važnim događajima, veličajući sreću i slavlje, a utapajući tugu i bol.

VILJAMOVKA

Rakija posebnog mirisa i veoma izražene arome. Pravi se od kruške, sorte Vilijem, čiji se plodovi beru u fazi potpune biološke zrelosti. Viljamovka se pravi samo od plodova čiste sorte, koji nisu oštećeni ili natruli.

Arome u rakiji Viljamovki su osjetljive na svijetlo, toplinu i kiseonik. Zbog toga se preporučuje skladištenje u tamnim i zatvorenim prostorijama, u staklenim ili inox sudovima i na temperaturi od oko 15°C.

Količina alkohola: 40%

Rakija kajsija
KAJSIJA

Kajsijevača je veoma aromatična, ukusna i pitka rakija. Kada se otpije malo rakije, u ustima se dobija utisak kao da smo stavili zreo plod kajsije. Ovo je jedna od rakija sa najfinijom aromom i odlikuje se posebnom mekoćom.

Pravi se od iskoštičenog i prevrelog voća, destilacijom u bakarnom kazanu. Kajsijevača sazrijeva u hrastovim buradima zbog usklađivanja mirisnih i aromatičnih komponenata. Plodovi za ovu rakiju potiču sa područja Srbije.

Količina alkohola: 40%

Rakija kruškovača
DIVLJA KRUŠKA

Dobra rakija bi trebalo da sklizne kada otpijemo gutljaj. Da imamo osjećaj kao da ne pijemo piće, već grizemo voće od koga je rakija napravljena. Ona bi trebalo da grije u stomaku, ali ne bi smjelo ništa gorko, ništa strano, ostati u ustima.

Rakija od divlje kruške se odlikuje posebnom aromom koja se dugo pamti. Čuva se u posebnim drvenim buradima koja joj daju posban ukus. Voće za ovu rakiju potiče iz sela Sokolovići, Žepe i Rogatice.

Količina alkohola: 40%

Rakija jabukovača
JABUKA

Ljekovitost jabuka kao i rakije od jabuka i njen blagotvoran uticaj na zdravlje je vijekovima poznat. Za pravljenje jabukovače upotrebljavaju se ručno ubrani plodovi jabuka koji se beru u svojoj punoj zrelosti. Zbog toga ih ostavljamo na stablu što je duže moguće, sve dok potpuno ne sazriju.

Sve jabuke od kojih proizvodimo našu rakiju potiču sa područja Foče, Višegrada i Rudog. Koristimo domaće sorte jabuka.

Količina alkohola: 40%

Rakija dunjevača
DUNJA PREMIUM

Dunja je vrlo aromatična voćka i od nje se pravi izvanredna rakija specifične arome i prefinjenog ukusa. Plodovi dunje se beru ručno kada plod u potpunosti sazrije jer dunja sadrži mali procenat šećera.

Dunjevača odležava u hrastovim buradima pri čemu dobija zlatno žutu boju, razredjuje se destilovanom vodom do 40% i kao takva se pakuje u boce. Za proizvodnju dunjevače koristimo isključivo sortu Leskovačka dunja.

Količina alkohola: 40%

Rakija šljivovica
EKSELENCIJA ŠLJIVA

Šljivovica je najpoznatija prirodna voćna rakija koja se na našim prostorima proizvodi vijekovima. Šljive imaju visok sadržaj šećera ali ne sadrže skrob, veliki su izvor vitamina i sadrže više antioksidanasa nego bilo koje drugo voće.

Nekada su ljudi pri teškim poslovima imali običaj da piju šljivovicu umjesto vode. Danas se rashlađena šljivovica standardno pije kao aperitiv, a može se piti čista ili kao dodatak koktelima. Savršeno se slaže uz sir, pršutu ili kulen.

Količina alkohola: 40%

.
TRAVARICA

Travarica – piće ili lijek? Najtačnije je reći oboje. Osnova za proizvodnju naše travarice je rakija od jabuke.

Ljekovitost jabuka kao i rakije od jabuka i njen blagotvoran uticaj na zdravlje je vijekovima poznat. Kada se tome po receptu predaka dodaju ljekovite trave sa najčistijih planina i proplanaka Hercegovine i Bosne dobijamo eliksir zdravlja koji morate probati.

Novosti
Moja rakija © 2019 | All rights reserved.
Powered by limun.co